A Leonidas Csillaghajó Legénységének útja a Galaxisok és Lelkek mentén

A Leonidas a Földi nemzetek egyik rég dédelgetett álmát megvalósító terv keretein belül született, melynek célja az emberiség szaporodó tömegei számára új területek keresése, és meghódítása volt. Sorban az ötödik hajó ebben a tervben, és eddig a legkorszerűbb, mivel egy sajnálatos szerencsétlenség során mindkettő az őt követő hajók közül nyomtalanul eltűnt a Naprendszer távoli bolygói között

2008. november 19., szerda

Szentivánéji álom

Péntek este a csütörtököt követte, amikor is Selma közölte Matt-tel, márpedig lesz bál és kész. Már a Földön is erre készült, az indulás méltó megünneplésére. És ki lenne szebb pár, mint Jill és Matt a nyitótáncon?

Arról már nem érdeklődött, hogy az említett párosnak mi a véleménye erről.

A termet csodálatosan feldíszítették, a Leonidas hajó vezér színeivel, az acélkék játszotta a hangsúlyt minden terítőn és posztón. A terem zsúfolásig telt vendégekkel, mindenki a legszebb ruháját vette fel a civilek közül, a Szolgálat katonai egysége dísz egyenruhában virított.

- Tuck, öreg Barátom, milyen öröm látni Téged! - köszöntötte széles mosollyal Selma az éppen belépő Tuck-ot. A férfi is küldött feléje valami bizarr szájhúzást, amiről később állította, hogy az bizony mosoly volt és nem vicsorítás. Selma figyelmét szerencséjére Jill kötötte le.

És ezzel nem volt egyedül a teremben.

Miután Alex legnagyobb szórakozására Jillre aggatott mindenféle göncöt a próba során, végül csak megtalálta a megfelelő darabot. Darabot? Nem éppen. Selma egyszerűen csak költeménynek hívta, s Tündérnek becézte benne Jillt. Selma ragaszkodott ahhoz, hogy máskor fonott tincsekben gubancolódott haját kiengedje és csak egy részét tűzze fel. A ruha maga pedig smaragd zöld volt, illett Jill szeméhez. Hosszú bársony ruha, nagy abronccsal, egy letűnt kor régi divatja. Selma szerelmese volt a rég múlt századok ruháinak, komoly harcok során ugyan, de sikerült elérnie, hogy a hajóra is felvihessen néhányat. Jó nagy dobozokban. Egész pontosan tíz ilyen doboz foglalta a helyet a raktárban.

- Tündérkém, már itt vagy? - Matt gyomra görcsbe rándult a tündér szó hallattán, momentán Alexet jutatta eszébe, amint kint van és bizonyára jobban mulatja az időt, mint ő fogja... Selma lépett a gondolatai mélyére merült Matthez. - Lovag, a hölgy már várja! - ezzel szó nélkül Jill kezét beletette az övébe. Jill szeplői a nyakán most láthatóvá váltak, hiszen eddig a garbó jótékonyan takarta az összeset. Jill nem volt velük megbékélve, de családjának nő tagjai mind örökölték. Mit volt mit tenni, a genetika ellen nem tudott fellépni. Kezdte azt gondolni, a szeplőknek köze van a telepata képességhez... Matt igyekezett nem bámulni Jill-re, ami igencsak nehezen ment. Selma bevezette őket a terem közepére, amit szabadon hagytak számukra. Az emberek, mind a civilek, mind a katonák körben álltak, de még így is nagy tér maradt a táncra. Mindössze egy próbájuk volt, úgyhogy most mindeketten azzal foglalkoztak, ne rontsák el a lépéssort. De valahonnan ismerősek voltak, de egyikük sem tudta megfejteni.

Felcsendül a zene. Matt határozottan irányította Jillt. Angol keringő. Ha Matt szentimentalista hangulatában lett volna, még élvezte volna, de leginkább azon járt az agya, hogy a kutatás sikerrel járjon, míg mindenki a bálon mulat.

Aztán ránézett Jillre.

Találkozásuk pillanat óta igyekszik elfojtani az érzéseit. Egy telepatával szemben ez amúgy is nehéz feladat egy halandónak, de Matt megtanulta, hogyan tartsa távol magát Jill időnkénti önkéntelen gondolatolvasásaitól.

De ma talán a tánc, a zene és a sok feladat miatt megfeledkezett védekezni. Belemerült az itt és most pillanatába. Ő, a kapítány, aki ezrek életéért felelős. A rettenthetetlen, aki semmitől sem fél. De ahogy Jill-t nézte, mégiscsak volt félelme. Már a gondolat is kínozta, hogy baja eshet. "Hát pont ezért nem helyes" szögezte le magában. "Ha ragaszkodsz valakihez, sebezhetővé teszed önmagad is. De csak ha tisztán szeretsz, és örülsz a másik életének, akkor bizony mindkét félt szabaddá teszi."

Lassan az utolsó ütemek csendültek fel. Lassan végetér a tánc. Matt azt kívánta, legyen még öt perc, csak még öt perc tánc...

De a homokóra szemcséi lehulltak, a zene elhalt.

- Detto - mondta Jill, miközben Matt kézfejen csókolta. A százados értetlenül nézett rá, Jill sejtelmesen mosolygott. Matt lekísérte a táncparkettről a lányt. Selma pedig középre igyekezett.

- Ezennel megnyítom a Bált! - harsogta keresztül a termen. Matt még kérdőre akarta vonni Jillt a detto miatt, de egy fiatal tiszt lekérte a kezéről. Jill aztán elveszett a forgatagban a szeme előtt. Matt pedig egyedül maradt a kérdéseivel és az elfojtott érzelmeivel.

Az űrben Alex a hangszórón keresztül átszűrődő zene ütemeire formagyakorlatokat hajtott végre. A Tündér láthatatlan táncot lejtett a végtelenben.

Apró tündér...

- Itt vagyok Matt, miért hívtál? - toppant be lihegve Alex.
- Alex... Rossz előérzetem van. Túl könnyen adták a bőrüket ezek a madarak... Valami készül ránk törni a Szervezet rémségei közül... Érzem a zsigereimben.
- És én mégis mit tudok tenni?
- Emlékszel a gyakorló repülésekre, még kezdőkorodból?
- A Tündérkére? A kis saját tervezésű gyakorlógépedre? Persze... Imádtam...
- Mit szólnál ahhoz, ha az mondanám, hogy van itt egy tündér?
- Ne ugrass már Matt. Hivatalos, bejegyzett űrhajón nem fordulhat elő, az ellenőrzéskor kibukott volna.
- Nem, ha álcázóval van felszerelve, és egy elzárt blokkban van. Emlékszel a 13-as dokkra? Soha nem használjuk, mert mindneki babonás félelemmel fordul meg az ajtajánál. Pestronka ügyes trükkje a festés mintájába rejtett tudatalatti blokk.
- De ha van is ilyen aprócska felderítő gép abban a hangárban, akkor is miért hívtál ide, hogy ezt közöld?
- Feladatod van Egérke... Repülnöd kell vele. Járőrszolgálatot kell ellátnod, teljes titokban a bál ideje alatt. Másra nem merem rábízni. Amúgy is Neked lett idetéve, ha meleg lenne a talaj, el tudj észrevétlenül menekülni. Kapd el, dobom a kulcsokat!
A szobán át ívesen szállt egy apró csipkártyából és néhány valódi slusszkulcs-szerű képződményból álló csomó.
- Emlékszel, az apróság ellen nem hatnak az elhárítópajzsok sem. Direkt beszivárgásra tervezték. Van benne egy új álca-detektor is, szóval senki sem bújhat el előled, míg kint vagy.
- Köszi Matt, életem álma volt még egyszer repülni egy ilyennel. Hadd adjak egy puszit!
- Na, ne érzékenyüljön már el hadnagy... Feladatot kapott, futólépés!
- Jellemző... Hatalommániás! - mondta Alex, és mielőtt bekapcsolta az álcaruhát, még gyorsan kiöltötte a nyelvét Morawsky felé.
- Takarodj, mert széttéplek! - kapott utána Matt nevetve, de már csak a levegőt markolhatta.

A 13-as hangárból egy aprócska gép szállt fel, semmilyen műszer nem jelezte indulását.
Alex néhány műrepülő figura után várakozó állásba helyekedett, maximális detektor-hatótáv mellett.

A mitikus szörny...

A romboló gigászi hajtóművei felmordultak a sok éves hallgatásból. A műszerek életre keltek, az indulás előtti ellenőrző rutinok működésbe léptek.
A közeledő transzportok rádiói is megelevenedtek:
- Itt a Földi Erő kettes automata űrvédelmi szondája... Azonosítást! - zengett a géphang a hangszórókból
- Dodger, Hermann... AP465264427
- Azonosító nem ismert. Áthaladás célja?
- Váltás titkosított átvitelre!
A szonda fültépő géphangját a 21. század közepén leállított fax-rendzserben használt sipolás váltotta fel.
- Adatküldés indul! - ütemes, változó hangmagasságú bináris füttyök hasították át a sötétséget.
- Nem fog sikerülni Uram, mind itt veszünk! - hallatszott a rádión a parancsnokhelyettes hangja.
- Türelem fiam... - nyugtatta meg az osztagvezető
- Feldolgozás folyamatban.. Kérem várjon, és tartsa a pozícióját, elenkező esetben tüzet nyit a védelem! - hangzott ismét a jól ismert géphang. - Üdvözlöm százados... Az átküldött kódok alapján a "Hirtelen halál" elnevezésú akcióhoz az áthaladást, és a hozzáfárést a rendszer engedélyezi.
Két nyugtázó pittyenés az adatvétel megerősítéséről.
- Na ide skubizzatok kisfiúk... - szólt kedélyesen a parancsnok

A Mars utáni kisbolygómezőból egy szabad szemmel alig látható hatalmas tömeg emelkedett ki. Néhány pillanat múlva az álcázó berendezés kikapcsolt, és láthatóvá vált az úrjármű: a Leonidas-t követő második hajó. Hivatalos eltűntetéséért a hajón tartózkodó beépített ügynökök voltak felelősek, a parancs a Szervezet legfelső szintjéről érkezett.
- Üdvözlöm ezredes úr... Már nagyon vártam az érkezését. - hangzott egy álmából frissen ébredt női hang.
- Üdvözöllek Callupso... Rég nem találkoztunk. Aktiváld a dokkolónyalábokat!
- Nyalábok aktiválva...

Callupso az űrhajó rabja volt. A szervezet a hajó ellopása után zárta a hajótestbe hibernált állapotban, egy újfajta irányítási rendszer tesztelése után. Önként jelentkezett a feladatra, feláldozva életét, munkáját, és személyazonosságát a Szervezet érdekében. Callupso köznapi értelemben nem volt már teljesen ember: egyévált a hajóval, és a rejtőzködés évei alatt megközözve vegetált a parancsnoki hídon.
Polgári életében az ázsiai régió legtehetségesebb tudósa volt a mesterséges intelligencia és a kibernetika területének. Most? Most egy groteszk falelem, a Szervezet ördögi értelmének szülötte, egy élő komputer, a hajó teljes irányító- és döntéshozó rendszere.
Tomoe Watanabe vált teljes idegrendszeri interfészrendszer iskolapéldájává, agya és gerince a hajó rendszereihez volt drótozva. Kilépése a falikonzolból, ahol élt egyet jelentett volna azonnali halálával.

Vasalt csizmák lépései visszhangoztak a folyosókon, a Szervezet elit hadserege elhelyezkedett a nekik kijelölt körletekben. A parancsnok azonnal a hídra sietett.
- Mindenki a helyére! Indulásra felkészülni! Callupso, gyújtsd be a motorokat!

A Scylla névre átkeresztelt hajó egyenes sikásban repült be a mellette nyíló féregjáratba, és megkezdte a "Hirtelen halál" hadművelet teljesítését.

A Kultúrális Bizottság elnöke

A Föld légkörét három napja hagyták el.

Alex éppen számot vetett arról magában, hogy mennyi minden történt pusztán három nap leforgása alatt. Többnek tűnt.

Először elveszítették Dave-t. Szomorú veszteség nem csupán az Effendik, hanem az egész hajó számára. Aztán Jill maga is Effendik lett. Ennek örült. Ha nem lenne tag, nem beszélgetett volna vele. Nyolc éves korukbn elváltak utjaik, Alex apja másik országban kapott munkát. De a cyber világon keresztül megmaradtak jó barátnőknek. Aztán a budapesti szolgálati akadémián újra összehozta őket a Sors. Majd megint búcsú... Azt hitték, örökre...

Alex a hajón kószált még mindig. Láthatatlanságát kihasználva bárhova mehetett.

Így talán jobban ismeri már a hajó szegmenseit, mint egyes dolgozók, akik a karbantartásért felelnek. Alex a civil körletet szerette a legjobban. Teljesen más világ, ami hermetikusan elzárt a katonai szolgálattól. Itt a falak között nyüzsögnek az emberek. A mérnökök, kutatók, művészemberek, egyszerű emberek, akik egy új világ felépítésében akarnak segíteni. A gyerekeik számára iskolát és ovódát szerveznek, a művészek szórakoztatják a közönséget nap, mint nap. És hogy hovatartanak? Az ismeretlenbe. Mégis olyan bátran viselkedik mindenki. Meg is halhatnának... De ezért van a Szolgálat. Vigyáznak rájuk. Válogatott emberek, magas inteligencia szinttel és egyéb kiemelkedő képeségekkel. A hajó ezen része, ami több szintet foglal magába és monumentális méretei több tervezői díjat is elnyert a földön Alexnek a normalitást adja. Már régen rájött arra, az ő élete sosem lesz olyan átlagos. És néha nagyon is vágyott arra, hogy átlagos legyen.

Ahogy sétált a tömegben észrevétlenül, Jillt vette észre. Mivel a hadnagy pszichológus is, ájárása van a két világ között. Jill az oktató részlegbe sietett. Alex szórakozásból követni kezdte. Jill a kultúrális bizottsághoz sietett, mielőtt még az ajtó bezárult volna Alex orra előtt, gyorsan beslisszolt mögötte. Jill egyenesen a bizottság elnökéhez ment.
- Jilly, örülök, hogy látom! - köszönt rá egy mollettebb nő, félhold alakú szemüvegen keresztül szemlélte a világot, ősz haja szorosan kontyba volt fogva. Öltözéke haja fakóságával ellentétben igenis színes volt.
- Mrs. Mountein. Örülök, hogy újra látom! - köszönt Jill. Még a középsikolából ismerték egymást, ahol Jill-nek dráma tanára volt a hölgy. Azóta felmászott a ranglétrán és meg sem állt a Bizottság vezetői posztjáig.
- Foglalj helyet, kedvesem! - kínálta hellyel őt, majd maga is lehuppant a kanapéra. Alex is leült a földre és kényelembe helyezte magát, úgy gondolta, ez a beszélgetés hosszasan fog zajlani.
- Köszönöm. - illedelmesebb oldalát mutatta meg Jill.
- Nagyon szomorúan hallottam, hogy Morawsky kapítány, az én drága unokaöcsém nem hagyta jóvá a Nyító Bál megrendezését. A művészeim teljesen odáig voltak! Ezt nem teheti meg, ugye tudod, Jilly? Nem tudnál vele beszélni? Hátha Rád hallgat. Te mindig olyan jó hatással voltál a fiúkra.
- Az rég volt - pirult el Jill, Alex pedig alig bírta elfojtani a kitőrni akaró kuncogását.
- Akkor én beszélek vele - jelentette ki Selma Mountein ellentmondást nem tűrő hangon.
- Azt most nem lehet, nagyon elfoglalt...
- A kultúra fontosabb, mint bármi más! A színház és a zene! Az embereknek kell ebben a sívár környezetben a lelki csemege! -ezzel a nő felpattant és a tárcsázóhoz ment.
- Greta - szólt ki a titkárnőnek - Azonnal jelents be a kapitányhoz! - majd Jillhez fordult - Ugye velem jösz? - Jill köpni-nyelni nem tudott.
- Persze - bólíntotta végül. Selma kiviharzott a szobából, nyomában Jill-lel, aki mögött Alex loholt. Beszálltak egy vízszintes vonalon közlekedő liftbe, majd egy másik függőlegesen felvitte őket. Selma hajthatatlan volt, elszánt arcának kifejezését bármelyik Effendik eltanulhatta volna. Jill-ben komolyan felmerült, hogy Selma igazán jó vallató tiszt lenne, ha valamit a fejébe vesz, nem lehet lerázni.
Amint felértek a parancsnoki hídra - ami kimondottan tiltott terület volt a Selmák számára, és bár Jill próbálta lebeszélni Selmát a tervéről, minduntalan süket fülekre és elmére talált, nem bírta a gondolatait manipulálni - Mrs. Mountain berontott Matt-hez. Éppen Tuck-kal beszélgettek elmélyülten, amikor Selma, Jill és a láthatatlan Alex befutott.
- Matt, drágám, ismerlek Téged poronty korod óta - tény, gondolta magában Matt, de ez még senkit sem jogosít fel arra, hogy ország-világ előtt kikiálltsa a pelenkás éveit. Pláne nem Jill előtt... - És nagyon szomorú vagyok, kedvesem - mézes-mázos hangon folytatta, amitől Tuck hátán felállt a szőr. Amúgy is, ha tehette kerülte Selmát. Valami nem stimmelt azzal a nővel számára. Túlságosan is, ahogy fogalmazott, problémás nő volt a számára... - A Nyító Bál egyszerűen nem maradhat el! Annyit készültünk már rá! Minden kész, csak az engedélyedre várunk. Tudod, ha elmaradna, nagyon sokan csalódottak lennének és még talán új kapitányt is akarnának... De ha mégis megmaradna, mindenki azt mondaná, milyen rendes kapitányunk van nekünk! - Selma kezdett messzire menni, Matt egyre vörösebb lett a méregtől, de igyekezett higgadt maradni.
- Selma néni, tudod jól, hogy...
- Szóval akkor most pénteken lesz, ugye? Ezt akartad mondani?
- Igen, ezt - törődött bele Matt. Selma nénivel egyáltalán nem volt kedve veszekedni. Annál nagyobb baja is volt és már hamar le akarta rázni az öreglányt.
- Szolgálati tiszt! - erre az éppen szolgálatban lévő tizedes belépett. - Kérem kisérje vissza Mrs. Mountaint a Civil szintre!
- Igenis!
- Köszönöm, drágám. - már majdnem kilépett az ajtón, amikor még visszafordult - És ugye Ti fogjátok megnyítni a bált.
- Hogy mi? - fakadt ki Matt.
- Te és Jilly. Az embereknek látniuk kell a kapitányukat. Pszichológia, édesem. Jilly pedig jól táncol. Majd ellensúlyózza a Te botlábadat. Este várlak Benneteket próbán. Valami egyszerű kis koerográfia lesz. Ne aggódjatok. Jilly, ha ma tudsz jönni, keresünk Neked valami ruhát is.- ezzel kilebegett a helységből, de émelyítő parfümjének illatát maga mögött hagyta. Ahogy bezárult mögötte az ajtó, Tuck és Alex éktelen röhögésbe kezdett.
- Ezt megkaptad, Jilly baby - kuncogott Alex, de már a hasát fogta.
- Ez a Selma nem semmi nő... - szögezte le Tuck. Jill szótlanul viselte a megpróbáltatásokat.
- Na gyere, táncoslábú madárkám, Selma néni vár és az első sorból akarom nézni, ahogyan képtelenebbnél képtelenebb ruhákat aggat Rád... Majd később találkozunk! - ezzel Tuck és Matt újra magukra maradtak.
- Hol is tartottunk? - kérdezte Tuck, miután újra kényelembe helyezte magát a bőr fotellbe.
- Alex.
- Jah, igen. Tehát. Jill apja nem az, akinek gondoljuk, hogy az. Jill apja tulajdonképpen McIntosh, aki felnevelte Alexet. Törékeny virágszálunk szüleit megölték. Gyanítom, Oberon volt. De azt nem értem, mire volt jó.
- Valahogy vissza kell hoznunk az emlékeit. Pestronka megpróbálhatná. Hiszen a nagyanyja végezte a műveletet el Alexen.
- Irina még mindig az orvosin van.
- Később benézek hozzá.
- Matt, az embereink átfésülték a szolgálati részleget. Sehol senki. Valószínűleg a civil szinteken bújtak meg.
- És még ez a bál is... Selma mindig tudja, hogy mikor kavarja meg a szálakat.
- Talán nem is olyan rossz ötlet a bál! - csillant fel Tuck szeme. - Amíg az emberek táncolnak és figyelik ahogy össze-vissza taposod Jilly lábát, addig egy páran észrevéthetetlenül tudunk kutatni nyomok iránt.
- Remek ötlet, Medve! Mire mennék nélküled.
- Matt, mielőtt megmutatod Jillnek a tánctudásod, muszáj kicsit gyakorolnod.
- Még mit nem!
- Jó, én felajánlottam...
- Talán egy kicsit nem ártana.
- Jól van, gyere, mutatom a lépéseket...

A "34634876A" jelzésű orvosi jelentés

A Földi Egyesített Titkosszolgálat Orvosi Intézete
Olaszországi 4-es kirendeltség
57 Corso de Italiana, Milánó, Olaszország

Emléktörlési jegyzőköny

Alany neve/kora: Loraine, Alexandra / 8 év
Alany lakhelye: London, Anglia

Emléktörlés oka: Traum. Pszich.

A törlést végezte: Marasovka, Tatjana (Szásanova)
Asszisztens: Masters, William

Kezelés:
- Teljes emléktörlés a bűncselekményről
- Teljes családi emlékbank törlése
- Agyi blokkok behelyezve
Az Alany az intézetet jó kedélyállapotban hagyta el, nevelőszüleinek McIntosh különleges ügynök és felesége jelentkeztek.

--------------- Jelentés vége --------


Joseph Tuckberger meglepődötten meredt a termináljára.
- Százados, itt Tuckberger... Valami érdekes dologra akadtam a régi akták között! Ezt látnod kell!